2020-1.1.1-KKV-START-2020-00067

Univerzális szerszámcserélő robot gripper kifejlesztése – adaptív innovációs tevékenység a Global System Service Kft-nél Tiszalökön

A kedvezményezett neve: GLOBAL SYSTEM SERVICE Kft.

A fejlesztés tárgya, célja: Univerzális szerszámcserélő robot gripper kifejlesztése – adaptív innovációs tevékenység a Global System Service Kft-nél Tiszalökön

A szerződött támogatás összege: 19.937.686 Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.11.30

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A robotika ma az egész világon részt vállal a könnyű- és nehéziparban a gyártás, gyártás-előkészítés, valamint a gyártás utáni folyamatok elvégzésében egyaránt. Ezek közül Magyarországon kiemelt terület az alkatrészgyártás (ezen belül is főként az autó-, játék-, vagy egyéb fröccsöntött műanyag-, illetve fém alkatrészek), valamint az élelmiszeripar, ruhaipar, raktározás és csomagolási területek. Ezek azok, amik emberi munkával végezve a legidőigényesebb munkafolyamatok, valamint a legtöbb pontatlanságot eredményezhetik. A termelés- és költséghatékonyság növelése mellett azonban fontos szerepet töltenek be a robotok azon tevékenységek esetén is, ahol különböző egészségkárosító folyamatok (pl. festés, hegesztés, stb.) ellátására van szükség.
A projekt keretében egy új fogó eszköz (gripper) kerül kifejlesztésre, mely a robot végegységére felszerelve, ezt a határt átlépve, egy új megközelítéssel gyors, egyszerű szerszámcserélést tesz lehetővé úgy, hogy a gripper mint megfogó eszköz sem veszíti el a funkcióját.
Tehát a cél egy univerzálisan használható gripper kifejlesztése a robotkarokra, ami lehetővé teszi, hogy a robotok megfogási képessége, szerszámhasználata kibővüljön. Ennek következtében a robotok alkalmassá válnak komplex munkavégzésre önállóan akár több szerszám, vagy szerszámhasználattal egybekötve.
Az új gripper alkalmas lesz fogásra, pakolásra, a speciális alakkal záró fogópofái egy ellendarabba (fészekbe) fognak rögzülni. Az új gripper fogópofáinak belső felülete alkalmas lesz a lehető legtöbb alkatrész, tárgy megfogására és ez által a robot pakolási, szerelési funkcióit lehet majd kihasználni, míg a fogópofák alakos külső fele lehetővé teszik, hogy alakosan záródjanak egy fészekbe, mely szintén a projektben kerül kifejlesztésre. Az új fészek szerszámrögzítő felülettel fog rendelkezni, így a fészkek mennyisége fogja meghatározni, hogy hány féle funkciót, tevékenységet tud ellátni a robot. és már nem fogja lekorlátozni tevékenységében az egy szerszámhasználat.