GINOP PLUSZ-2.1.1-21-2022-00065

Robotkar által vezérelhető szerszámtár kifejlesztése a Global System Service Kft. által Tiszalökön

A kedvezményezett neve: GLOBAL SYSTEM SERVICE Kft.

A fejlesztés tárgya, célja: Robotkar által vezérelhető szerszámtár kifejlesztése a Global System Service Kft. által Tiszalökön

A szerződött támogatás összege: 63 312 837 Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.08.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A GLOBAL System Service Kft. 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00067 pályázati projektjének keretében kifejlesztett egy robotkarokra szerelhető univerzális fogó eszközt (grippert), ami lehetővé teszi, hogy a robotok megfogási képessége, szerszámgép használata bővüljön, és ezáltal önállóan alkalmassá váljanak akár több szerszám/szerszámgép használatára. Ezzel a fejlesztéssel szinte bármilyen összetett munkát el tud végezni a robot, ami a kis és közép vállalkozásoknak is megtérülő beruházást biztosít.

A fejlesztés során szerzett tapasztalatok rávilágítottak arra, hogy az eszközt érdemes továbbfejleszteni, így jelen projekt célja egy a robotkar által vezérelhető szerszámtár kifejlesztése, mely a robotkar által felhasználható szerszámok/szerszámgépek tárolását, biztonságos manipulálását teszi lehetővé.

A kifejlesztésre kerülő új szerszámtár nagyban hozzájárul a robotra szerelt univerzális szerszámcserélő gripper potenciájának kiteljesedéséhez, mivel így a szerszámcserélés mechanizmusa munkabiztonságilag, technológiailag és a robotkezelés szempontjából is tökéletesített fejlesztés lesz. Fontos az a szempont is, hogy a gripper és az új szerszámtár is teljesen független lesz minden robotgyártótól, tehát nincs benne olyan specifikáció, amiért csak egyetlen típusra lehetne használni. Ezért valószínűsíthető, hogy a felhasználói igények ezen fejlesztések megjelenése után robbanásszerű elterjedést fognak mutatni a már használatban lévő és az újonnan beszerzett robotoknál is, mivel a fejlesztett eszközök ára a robot árának töredéke, de a robot használhatóságát a többszörösére növeli.

Az új termék a teljes gyártás, gyártás-előkészítés, valamint gyártás utáni folyamatokban azon cégek számára is érdekes lehet, akik már alkalmaznak robotokat a termelésben, és azoknak is, akik még csupán fejlesztenék ebbe az irányba a tevékenységüket.

A projekt eredményeként az új szerszámtár használati mintaoltalmi bejelentése be lesz nyújtva a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felé.